ראיון טכנולוגי: טיפים מועילים להצלחה ממפתח תוכנה בכיר
שלומי, מפתח בכיר באחת החברות הטכנולוגיות הגדולות בעולם, מספר ל-UPITAPP מהם השלבים שתצטרכו לעבור במהלך ראיון טכנולוגי בדרך לתפקיד הבא שלכם
ראיון טכנולוגי: איך תוכלו לעבור אותו בשלום? בעבר ראיונות העבודה הטכנולוגיים היו שטחיים יחסית, הם כללו חידות וניתוחי אופי ללא צלילה לעומק והבנה משמעותית של הטכנולוגיות ומה שקורה מאחורי הקלעים.
בשנים האחרונות, הראיונות הטכנולוגיים עשויים לכלול שלבים רבים, מסובכים ומגוונים. בדרך כלל ינסו לאמוד עד כמה אתם מבינים וכמה אתם יצירתיים ובדרך יהיו משימות לא פשוטות בכלל.
אפשר להקביל ראיון טכנולוגי ב-50 החברות שהכי טוב לעבוד בהם לגיבוש צבאי ליחידה מובחרת, רק שהפעם תצטרכו להפעיל את גלגלי המוח שלכם במקום את השרירים.
בחברות כגון פייסבוק, גוגל וגדולות אחרות, משימת הראיון הטכנולוגי הופכת למאתגרת ברמה שתצטרכו להפגין כישורים הקרובים לשלמות בכדי לעבור את המשוכות השונות בראיונות.
ראיונות עבודה למהנדסי תוכנה לרוב בודקים מספר אספקטים.
- ניסיון בטכנולוגיות הנדרשות והבנה כללית.
- עקרונות תכנות וסביבות פיתוח.
- חידות תכנות ואלגוריתמים.
- שאלות Design.
- רמה אישית.
ניסיון בטכנולוגיות הנדרשות והבנה כללית
לא מעט ראיונות בימים אלו יכללו שיחה על ניסיון קודם על מנת לראות מה אתם יכולים לספר על העבודה המקצועית ההסטורית שלכם תוך בדיקה שאתם נוטים להגדיל ראש ולהיות יצירתיים. המראיין ישאל על פרויקט שעשיתם, הובלתם או השתתפתם בו.
השאלות יבחנו את השלב ההתחלתי של הפרויקט עד לרמה טכנית של דרכי מימוש ומה הייתה התרומה שלכם לכך.
לעיתים ידרשו מכם לבצע שינויים בעיצוב התוכנה כדי לבדוק עד כמה אתם מבינים את הארכיטקטורה ומסוגלים לעבוד איתה.
חשוב לחזור על טכנולוגיות רלוונטיות ולהשתדל כמה שפחות להיות מופתעים על ידי הכנה ובדיקה מראש של שאלות נפוצות ברשת.
עקרונות תכנות וסביבת פיתוח
טרם השתתפותכם בתהליך של ראיון טכנולוגי רצוי מאוד לחזור על עקרונות של השפה שאליה אתם מתראיינים.
לדוגמה, בראיון טכנולוגי שהשפה העיקרית בה כותבת החברה היא Java, רצוי לרענן את הידע שלכם ב-JVM, הקצאה, שחרור, Garbage Collector, נעילות, ירושה, Interface ועוד.
חידות תכנות ואלגוריתמים
זהו ללא ספק החלק היותר מאתגר של ראיון טכנולוגי היום. חשוב ביותר להתכונן טוב לחלק זה באמצעות אתרי חידות שונים כדוגמת Leetcode, כאשר יש לפתור את החידות מההתחלה ועד הסוף ולא להתייאש באמצע. במידה ותחפפו ולא תבינו את העיקרון לעומק זה יוריד משמעותית את הסיכוי שלכם להשלים את המשימה בראיונות.
רבים יבינו את העיקרון אבל יחוו קשיים בשלב כתיבת האלגוריתם מה שבוודאות שיכשיל את פתרון השאלה בראיון.
מומלץ ללמוד מספר שאלות מכל נושא: קלאסי, תכנון דינאמי, BFS\DFS, רשימות, עצים, חיפוש, מיון, סינכרון וכו’.
חידה לדוגמה: נתון לוח בגודל NXM כמערך דו מימדי. ו-Set של מיקומים בו שהם ‘מכשולים’. בנוסף ניתנת נקודת התחלה (i,j) ונקודת יעד. מצא את אורך המסלול הקצר ביותר מנקודת ההתחלה אל נקודת היעד.
פיתרון: נשתמש ב-BFS מנקודת ההתחלה, כאשר בכל שלב נוסיף את השכנים שאינם ב-Set המכשולים עד שנגיע לנקודת היעד. נסו לממש את האלגוריתם בעצמכם.
שאלות Design
בתקופה האחרונה מקומות רבים שואלים שאלות Design מסוגים שונים. השאלות יכולות להיות Design תכנות מונחה עצמים עבור מערכת כדי לבדוק מיומנות בעיצוב מחלקות וירושה, או שאלות ארכיטקטורה של מערכת על למהנדסי Backend לדוגמה.
שאלות של ארכיטקטורת מערכת גדולה יכולות לכלול תשובות מרמת ה API ועד רמת שרת Cache וגיבוי ולכן רצוי לשאול כמה שיותר שאלות! התכוננו על שאלות מסוג זה, לבד ובעזרת האינטרנט.
חפשו כמה שיותר פרטים ושיקולים אפשריים ושאלו את המראיין. בעודכם מעלים שאלות שונות יוכל המראיין לפתח שיחה על השאלה ולהבין מכם את רמת הידע שלכם בנושא.
שאלות לדוגמה: האם להתמקד ב-API או בעיצוב כללי של המערכת? להיכנס לרמת Cache? סוג מסד נתונים? באילו סוגי מכשירים המשתמשים יצפו באתר? ועוד.
שאלה נוספת נפוצה בראיון טכנולוגי היא בניית ארכיטקטורה ל-Tiny url, Instagram, Messaging App וכד’.
רמה אישית
סעיף זה משתווה בחשיבותו לשאר הסעיפים שלעיל, אתם יכולים להיות המפתחים הכי טובים בעולם אבל אם לא תתאימו ברמה האישית כל כישורי הפיתוח שלכם ירדו לטמיון ותיכשלו בראיון הטכנולוגי.
חשוב להראות את היכולת שלכם ללמוד וללמד אחרים, יכולת לעבוד בעבודת צוות ואת יכולתכם להשרות תחושה נעימה במשרדי החברה.
ראיונות טכנולוגיים הם ממש לא פשוטים ובחברות ה”נחשבות” זוהי משימה לא פשוטה לגבור על שאר המתמודדים ולהצליח. חשוב להתכונן מראש וזה ההבדל לא פעם בין להצליח או להיכשל. לא פחות מזה חשוב לא לתת למצב רוח לרדת אם נכשלתם בראיון אחד או יותר.
פעולה נוספת שאפשר לעשות שתסייע לכם מאוד לקראת ראיון טכנולוגי היא ראיון דמה עם חברה או חבר. היום יש גם שירותים בתשלום של אנשים שמראיינים בסקייפ ונותנים ריג’קטים שממש יכולים לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם בדרך לאתגר הטכנולוגי הבא שלכם.